Om Vesterbro
Vesterbro var oprindelig navnet på den brolagte landevej som vestfra førte til byens Vesterport (hvor Rådhuspladsen ligger i dag). De færreste landeveje var dengang brolagte, men den intense trafik til hovedstaden gjorde det nødvendig. Der var kun ringe bebyggelse langs Vesterbro, men de som boede der, boede "på Vesterbro".
Da Københavns befæstning i 1850'erne blev nedlagt, blev de jorder langs Vesterbro, som hidtil havde været marker og haver, bebygget, og samtidig blev brugen af navnet "Vesterbro" udvidet til at betegne bebyggelsen langs sidegaderne til den tidligere landevej. I 1880-1890'erne skød nye karreer op med lynets hast - og bestemt ikke altid af den bedste kvalitet. Lejekaserner, og de mange baghuse på baghuse, der gjorde baggårdene trange og mørke kom til at kendetegne bydelen. Det var et arbejderkvarter på godt og ondt - og hvor "Istedgade overgiver sig aldrig".
Meget er dog sket siden den gang. Byfornyelsen kom til Vesterbro i midt-halvfemserne - og da Københavns kommune allerede tidligere havde gjort sig sine (mindre heldige) erfaringer med at rive hele karreer ned i Nørrebro, hvor byfornyelsen startede tidligere - så blev byfornyelsen her gjort mere nænsomt. Man søgte at bevare det man kunne - og Vesterbro blev sat i stand på bydelens og indbyggernes præmisser.
Vesterbro er i dag Københavns mindste bydel med ca. 35.000 indbyggere. Efter at have haft et rygte som Københavns luder- og narkomankvarter, hvor kun de fattigste ville bo, er kvarteret de seneste 20 år blomstret op, dels grundet byfornyelsen, dels fordi de unge, som boede der for ti år siden (fordi det var det eneste sted de havde råd til at bo på SU), nu har fået arbejde, uddannelse og flere penge mellem hænderne. Modsat en tendens i resten af landets bykvarterer er der et stigende antal børnefamilier på Vesterbro.
Bydelen har i de seneste år, i takt med byfornyelsen, opnået status som Københavns hippe kvarter med bl.a. mange cafeer, de brune værtshuse, de nye øl- og cocktailbarer, Kødbyen med de mange restauranter og gå-ud muligheder, spillestedet Vega, mange små skæve butikker, Carlsberg-byen... You name it. Samtidig er Vesterbro en rummelig bydel, hvor studerende, pensionister, folk af forskellige etnicitet, de gamle drankere, hipstere, narkomaner, børnefamilier, jyder og andet godtfolk lever i fred og fordragelighed med hinanden. Der skal være plads til alle - og forskelligheden gør kun bydelen mere spændende og levende.
Med andre ord er Vesterbro et fedt sted at bo.
Hvis du vil vide lidt mere om vores kvarter…
Tøndergade ligger i det tidligere ”Ydre Vesterbro-kvarter” – men det blev i forbindelse med byfornyelsen omdøbt til det noget hyggeligere ”Hvide Hest”. Kvarterets nye navn peger langt tilbage i historien, da det område, der i dag ligger mellem Vesterbrogade, Vesterfælledvej, Trøjborggade og Enghavevej i gamle dage hed Hvide Hest vænge. Et vænge var et indhegnet græsområde, hvor kvæget blev lukket ind, når de for eksempel skulle sælges, slagtes eller stå for vinteren. Ellers gik de normalt på fælleden, der var et stort åbent græsområde ned mod stranden. Kystlinjen var dengang meget tættere på kvarteret, og store dele af Vesterbro samt hele Kalvebod Brygge var dengang havbund.
Hvide Hest var fra 1700-tallet samtidig navnet på et af de fire gæstgiverier, der engang lå uden for voldene, og hvor folk kunne overnatte og opstalde deres heste, når Vesterport var lukket for natten (der var jo langt derind – for Vesterport stod helt inde, hvor Kilometerstenen på Rådhuspladsen står i dag). I virkeligheden hed kroen faktisk Callundborg Herberg, men blev populært kaldt Hvide Hest og lå på Vesterbrogade 105 (dvs. lige hvor Grød nu ligger). De sidste rester af Hvide Hest gården blev revet ned i begyndelsen af 1995.
De øvrige gæstgiverier var Gule Hest (som lå hvor Märkbar ligger i dag), Grønne Hest (på Vesterbrogade 69-71 som ligger lige på den anden side af Føtex, hvor Bog&Idé nu ligger) og så endelig Sorte Hest. Kun Sorte Hest eksisterer stadig i dag, og ligger lige på den anden side af Vesterbrogade, når man kører ud af Amerikavej. Det er samtidig Vesterbros ældste eksisterende bygning tilbage fra 1771 – ombygget fra en tidligere bygning fra 1600-tallet. I nyere tid er ejendommen måske mest kendt for at have været besat af BZ’erne tilbage i 1980’erne. Går du ned i Musikkonditoriet på Vesterbrogade en søndag morgen, befinder du dig lige i den gamle kro – men i dag sælger de mere brød end øl…
Vi har også haft fornøjelsen af at have Københavns galge stående i kvarteret mellem 1622 og 1799. Man ved faktisk ikke helt præcis, hvor den stod, men man mener, at det må være der, hvor Aldi-supermarkedet for enden af Rejsbygade ligger i dag – altså lige ved siden af Vega. Her henrettede man almindelige folk, mens adelige og fremtrædende borgere blev henrettet på Østerfælled (Østerbro har altid været lidt finere på den… tsk).
Gadernes navne
Hvide Hest kvarteret er i dag omkranset af de fire gader - Vesterbrogade, Enghavevej, Lyrskovgade og Vesterfælledvej. Inde i kvarteret ligger Amerikavej, Sundevedsgade, Hedebygade, Tøndergade, Ballumgade, Møgeltøndergade, Rejsbygade og Trøjborggade. De fleste af gaderne har tidligere haft andre navne – men mange gader på Ydre Vesterbro blev omdøbt efter navne på sønderjyske byer efter Genforeningen i 1920. Tøndergade er således opkaldt efter byen Tønder og hed tidligere Lille Frydsvej. Det er samtidig den eneste gade i hele det sønderjyske kvarter, man med sikkerhed ved skiftede navn i 1920 ifm. genforeningen. Derfor er der opsat en fin mindetavle lige til venstre for indgangen til vores opgang i 24, som fortæller historien bag navngivningen.
Området husede også Amerikamøllen, der blev opført i 1814 og nedbrændte i 1882. Møllen stod for enden af Amerikavej og var opkaldt efter den amerikanske generalkonsul, der havde sin palæagtige ejendom, hvor Rejsbyhus nu ligger. Og deraf kommer navnet Amerikavej, der jo ellers falder lidt ud i forhold til de øvrige navne i området.
Endelig har Vesterbrogade tidligere heddet Bæltgade og ”Den lange stenbro”. Først i 1858 fik gaden sit nuværende navn – da militæret ophævede demarkationslinjen omkring København og dermed byggeforbuddet for det område, der i dag er blevet til Vesterbro.
Og det var så vist slut på historietimen for denne gang :)
Områdekort
Med kortet nedenfor kan området ses i fugleperspektiv. Brug musen eller navigationspilene (øverst til venstre) til at panorere til venstre, højre, op og ned for at se områder uden for skærmen. Brug skyderen til at zoome ind og ud, eller brug tasterne + og -.
Vælg mellem kort- eller satellit-visning ved brug af knappen øverst til højre på kortet.
Street View (gadevisning)
Med Street View nedenfor kan du "gå en tur" i området og se, hvordan omgivelserne er - hvor langt der er til nærmeste café, supermarked, busstop m.m. Med kortet kan venner og familier, som måske bor langt væk, se hvor vi bor og vores omgivelser.
Har du lyst, kan du selv præge street view ved at lægge egne favoritfotos ind via Google - så vil dine fotos kunne vælges som alternativer, når andre klikker sig rundt her.